Eidene, Merket og Haraldvigen
A A

Leirskoleaktiviteter

Kajakk og kano

Vi presenterer enkle padleteknikker for kano og kajakk. Vi har over 80 småbåter som blir brukt mye både i den organiserte aktiviteten og på fritida.

Optimistjolle og VG-jolle

Å seile krever konsentrasjon. Vi byr på litt teori og mye praksis. Vi har mest fokus på optimistjoller, som er lettest å seile for nybegynnere. For de som krever stor plass eller må ha med egen ledsager i båten, er VG- jollene best. Noen ønsker å se på hvordan andre takler seiljollene før de prøver selv. Da er det mulig å velge robåt, kano eller kajakk først.

Åleruser

Ålen er fredet og fisking med åleruser er forbudt. Men vi har fått tillatelse av Fiskeridirektoratet til å fiske med ruser i vår sammenheng. Vi har mange åleruser som kan brukes av alle etter kort opplæring. Rusene gir mye fangst, selv om det ikke alltid blir ål.  Det meste av fangsten havner i akvariet vårt i skolestua, men ålen slipper vi ut i sjøen igjen.

Skjærgårdsorientering

Skjærgårdsorientering er orienteringsløp med kart og kano uten kompass.  Deltakerne finner poster i nærområdet.  De vanskeligste postene er en klatrepost i Skippergada og en dykkepost inne på bukta ved leirskolen.  Andre er enklere å finne.  Deltakerne henter så mange poster de klarer på en begrenset tid. Her er det en fordel å ha trent litt kanopadling på forhånd. Samarbeid er viktigst i skjærgårdsorientering.  Godt samarbeid gir ofte et bedre resultat for laget enn bare gode padleferdigheter.

Studier av dyre- og plantelivet i steinfjæra

Vi spaserer ut til sydspissen av øya vår for å studere livet i fjæra. Sitter du i rullestol, frakter vi deg ut med båt.  Her er et rikt utvalg av fisk, krabber, krepsdyr og bløtdyr som vi fanger med skjellskraper og håver. Tangriver er et viktig redskap når vi skal se på plantelivet i sjøen.  Når vi kommer tilbake til Haraldvigen er det mulig å studere deler av fangsten mer inngående i TV-mikroskop og binokular. 

2014-02-20

Havfiske

Havfiske med harpe/dorg er populært, men det kan være en utfordring for de som lett blir sjøsyke. Vi reiser utaskjærs med livbåtene og driver uten motorkraft mens vi fisker med gummimark og svarte kroker. På høsten er makrellfisket en sikker vinner!

Fjordfiske

Når vi fisker med bunnsnøre blir ingen sjøsyke. Vi ankrer opp i en fjordarm og fisker med krok og agn etter bunnfisk. Torsk, lyr, berggylte, blåstål, rødnebb og flyndre får vi mye av.  Har vi flaks kan det kanskje også dukke opp en steinbit! 

Garnfiske

Vi setter trollgarn nesten hver uke.  Dette er spennende! Vi vet aldri hva som har gått i garnet i løpet av natten. Etter garntrekking og rensing får gjestene våre en detaljert innføring i fiskebiologi basert på den fangsten vi har fått.  Skalldyr og enkelte typer alger får også en nærmere gjennomgang.

Flåtebygging

Når vi bygger flåter med deltakere fra forskjellige grupper, blir alle godt kjent med hverandre. Vi bygger flåter med stokker og tau. De må være gode nok til å bære en eller to flåtepadlere en kort distanse. Her gjelder det å være rask og effektiv.  Kanskje det finnes speidere på laget som kan mer enn å knytte skolisser? Utfordringen er å få flåten til å henge sammen og være flytedyktig. Den har en lei tendens til å gå i oppløsning hvis den ikke er surret skikkelig sammen.

Klatring og buldring

Vi har laget en buldrevegg i en nesten loddrett fjellvegg like over vannet. Tør noen å prøve seg? Klatringen foregår bortover, ikke oppover. Deltakerne er aldri mer enn én meter fra vannflaten, og det er dypt i sjøen under. Klatringen foregår derfor uten tau. Redningsvesten er nødvendig sikring.  Det eneste du risikerer er å bli våt.