Eidene, Merket og Haraldvigen
A A

Aktiviteter på Haraldvigen

Aktiviteter på Heia Haraldvigen
Ferie for alle på Heia Haraldvigen
Aktivitetsleir på Heia Haraldvigen
Kurs på Heia Haraldvigen
Leirskole på Heia Haraldvigen
Klassetur på Heia Haraldvigen

Haraldvigens beliggenhet på ei øy i skjærgården preger vårt aktivitetstilbud. Her er det flust av muligheter for alle som vil ha det moro, spennende, lærerikt og hyggelig i skjærgården.

La deg inspirere av aktivitetstilbudet vårt

Havfiske
Havfiske med harpe/dorg er populært, men det kan være en utfordring for de som lett blir sjøsyke. Vi reiser utaskjærs med livbåtene og driver uten motorkraft mens vi fisker med gummimark og svarte kroker. På høsten er makrellfisket en sikker vinner!

Fjordfiske
Når vi fisker med bunnsnøre blir ingen sjøsyke. Vi ankrer opp i en fjordarm og fisker med krok og agn etter bunnfisk. Torsk, lyr, berggylte, blåstål, rødnebb og flyndre får vi mye av.  Har vi flaks kan det kanskje også dukke opp en steinbit! Se video fra fisketur med leirskolen på Haraldvigen!

Garnfiske
Vi setter trollgarn nesten hver uke.  Dette er spennende! Vi vet aldri hva som har gått i garnet i løpet av natten. Etter garntrekking og rensing får gjestene våre en detaljert innføring i fiskebiologi basert på den fangsten vi har fått.  Skalldyr og enkelte typer alger får også en nærmere gjennomgang.

Flåtebygging
Når vi bygger flåter med deltakere fra forskjellige grupper, blir alle godt kjent med hverandre. Vi bygger flåter med stokker og tau. De må være gode nok til å bære en eller to flåtepadlere en kort distanse. Her gjelder det å være rask og effektiv.  Kanskje det finnes speidere på laget som kan mer enn å knytte skolisser? Utfordringen er å få flåten til å henge sammen og være flytedyktig. Den har en lei tendens til å gå i oppløsning hvis den ikke er surret skikkelig sammen.

Kajakk og kano
Vi presenterer enkle padleteknikker for kano og kajakk. Vi har over 80 småbåter som blir brukt mye både i den organiserte aktiviteten og på fritida.

Klatring og buldring
Vi har laget en buldrevegg i en nesten loddrett fjellvegg like over vannet. Tør noen å prøve seg? Klatringen foregår bortover, ikke oppover. Deltakerne er aldri mer enn én meter fra vannflaten, og det er brådypt i sjøen under. Klatringen foregår derfor uten tau. Redningsvesten er nødvendig sikring.  Det eneste du risikerer er å bli våt.

Banankjøring og sleping
Når det blir god temperatur i sjøen kan vi ta med gjestene våre på banankjøring på fjorden. Bananen kan brukes både om man vi ha en rolig tur, litt fart i bølgene eller en våt velt. Sleping foregår ved at deltakerne holder fast i et tau og bli dratt gjennom vannet etter livbåtene våre. Da blir det fort konkurranse om hvem som holder lengst.

Bølgetur
For mange er det sjø og bølger som frister. Da kler vi oss godt med regntøy fra topp til tå og tar en tur ut på havet for å kjenne på bølger og sjøsprøyt. Dette blir også ofte en naturlig avslutning på sightseeingturene våre før vi reiser tilbake til Haraldvigen. 

Naturstier, sporløyper, aktivitetsløyper 
Vi har laget mange ulike løyper for ulike behov. Noen er rene undervisningsopplegg med maritime oppgaver fra det som deltakerne har vært igjennom i løpet av uka. Andre er oppgaveløyper som ikke er spesielt skolerettede.  Noen løyper går over stokk og stein. Andre har vi lagt der vi har veier, og de er tilpasset rullestolbrukere.

Sjøvettdiplomen
I leirskoleperioden får elevene prøve å ta sjøvettdiplomen. Vi gir både teoretisk og praktisk opplæring i sjøvett. På den siste aktivitetsdagen blir det en sjøvettprøve som består av tre deler -  roing, knuter og sjøvetteori. 

Krabbefiske med teiner
Fiske med krabbeteiner er en mulig sommer- og høstaktivitet. Vi agner teinene på Haraldvigen og setter dem på dypt vann fra livbåtene.

Nattfiske etter krabber
Å jakte på rødkrabber med håv, lykt og robåt er en sommer- og høstaktivitet som er veldig populær både for hyttefolk og fastboende på Sørlandet. Vi bruker den ikke så mye på leirskolen, fordi den tar så mye av natta at det er vanskelig å forsvare. Men det vil være mulig å få til for spesielt interesserte.  Aktiviteten forutsetter vindstille vann.

Optimistjolle og VG-jolle
Å seile krever konsentrasjon. Vi byr på litt teori og mye praksis. Vi har mest fokus på optimistjoller, som er lettest å seile for nybegynnere. For de som krever stor plass eller må ha med egen ledsager i båten, er VG- jollene best. Noen ønsker å se på hvordan andre takler seiljollene før de prøver selv. Da er det mulig å velge robåt, kano eller kajakk først.

Robåt
Vi veileder de som trenger hjelp med ro-teknikken. Ellers ligger robåtene til fri bruk for store og små.

Bryggeliv
Det er mulig å nyte late dager i sola om sommeren, mens de mest aktive fanger småfisk, strandkrabber, reker og sjøstjerner på bryggene. Vi har egne fiskestenger, fiskefeller, håver og vannkikkerter til dette. Under brygga vokser det blåskjell som man kan bruke som agn.

Bading
På Haraldvigen er det deilig å bade. Temperaturen i sjøen om sommeren er god, men vi har gjester som våger seg uti gjennom hele sesongen. Her kan gjestene bruke badeleker, badeflåte, Skagerak badeplattform (tilpasset rullstolbrukere), balansestokk og spennende vannrutsjebane. Mye lek og mye moro!

Fiskegrilling
Fiskegrilling kan være en del av bryggelivet. Gjestene spiser på brygga og får muligheten til å smake på forskjellige fiskeslag som makrell, torsk, flyndre og sei. Dette er populært både for store og små!

Lang sightseeing
Turen går byfjorden rundt gjennom Skippergada.  Hvis gjestene våre ønsker det kan vi ta turen innom både Dvergsøya, Bragdøya kystkultursenter, Fiskebrygga, Kristiansand sentrum og Grønningen fyr.  Dere får vite mye spennende både underveis og på de stedene vi velger gjøre strandhogg. På turen tilbake til Haraldvigen er det mye åpen sjø.  Det kan bety bølger og sjøsprøyt. Denne turen tar normalt hele dagen. Deltakerne smører matpakke til lunsj og får med drikke til maten fra Haraldvigen.

Kort sightseeing
Det er også mulig å velge en kortere tur med livbåtene som alternativ til den lange runden. Da kan turen f.eks. gå gjennom Skippergada til Tømmerstø, og videre gjennom Herøykanalen og ut mot åpent hav forbi Oksøy og Grønningen fyr på vei tilbake til Haraldvigen.

Vi har også en film om farene ved nedkjøling i vann og et undervisningsopplegg rundt dette.  Det kan være aktuelt som et tillegg til en litt våt sightseeingtur.

Randøya fort
Randøya fort er et nedlagt kystfort, men vi har fått tillatelse til å lage et opplegg rundt dette. Da besøker vi kommandosentralen og ser på bunkere, skyttergraver, utstyr og går gjennom mørke tunneler.  En interessant tur i et godt fremkommelig område for alle.

Skjærgårdsorientering
Skjærgårdsorientering er orienteringsløp med kart og kano uten kompass.  Deltakerne finner poster i nærområdet.  De vanskeligste postene er en klatrepost i Skippergada og en dykkepost inne på bukta ved leirskolen.  Andre er enklere å finne.  Deltakerne henter så mange poster de klarer på en begrenset tid. Her er det en fordel å ha trent litt kanopadling på forhånd. Samarbeid er viktigst i skjærgårdsorientering.  Godt samarbeid gir ofte et bedre resultat for laget enn bare gode padleferdigheter.

Studier av dyrelivet i sandfjæra
Vi samler inn og artsbestemmer skjell og snegler på Buholmssanden.  Der finnes det mer enn 30 forskjellige slags skjell.  I tillegg er Buholmssanden en fin badestrand.  Som oftest reiser vi med livbåtene våre, men avstanden er kort og det går fint an å padle kano ut.

Studier av dyre- og plantelivet i steinfjæra
Vi spaserer ut til sydspissen av øya vår for å studere livet i fjæra. Sitter du i rullestol, frakter vi deg ut med båt.  Her er et rikt utvalg av fisk, krabber, krepsdyr og bløtdyr som vi fanger med skjellskraper og håver. Tangriver er et viktig redskap når vi skal se på plantelivet i sjøen.  Når vi kommer tilbake til Haraldvigen er det mulig å studere deler av fangsten mer inngående i TV-mikroskop og binokular. Se video fra livet i fjæra!

Bålstua
Et steinkast fra Haraldvigen ligger Bålstua vår. Der skaper vi en spesiell stemning ved bruk av oljelamper, fakler, bål og matlaging. Deltakerne kan grille pinnebrød eller steke lapper på kumlokk over bål. På slutten av uka har vi ofte en tilstelning i Bålstua der alle får pølser og noe å drikke.

Åleruser
Ålen er fredet og fisking med åleruser er forbudt. Men vi har fått tillatelse av Fiskeridirektoratet til å fiske med ruser i vår sammenheng. Vi har mange åleruser som kan brukes av alle etter kort opplæring. Rusene gir mye fangst, selv om det ikke alltid blir ål.  Det meste av fangsten havner i akvariet vårt i skolestua, men ålen slipper vi ut i sjøen igjen.

Kveldsaktiviteter
Etter middag disponerer gjestene våre tiden sin helt fritt. Da kan de være på brygga å fiske, bruke båter eller bade. Liker man å bruke ball kan vi tilby smashball, fotball, volleyball, sandvolleyball, basketball, bordtennis og Fun-battle. For å trimme hjernen har vi et godt utvalg av spill som gjestene kan ta med til hytta. Diskoteket i Låven med lyseffekter og musikk er en sikker vinner. Gjestene våre kan spille fra egne cd-plater, ipod eller mobiltelefon.

Kontakt oss

Ta kontakt med oss for spørsmål og bestilling.

Telefon    38 10 30 80 / 99 32 61 08
E-post      haraldvigen@redcross.no

Kontakt

Relaterte artikler:

Bildegalleri

Se alle

Filmer

Se alle
Del: